zaterdag, 10 april 2021 15:16

Schilder elke dag! dag1

Dag 1 van mijn project om iedere dag te schilderen. Een dienblad met een koffiekopje en theeglas en een afstandbediening. Olieverf op papier.

dinsdag, 06 oktober 2020 12:29

olieverf of Acryl?

Ik ben momenteel vooral bezig met kleine schilderijen. Het is vooral uit praktisch oogpunt; het neemt minder ruimte in. Maar ook is het gemakkelijker om daaraan te beginnen.  Ik heb de laatste tijd wat minder geschilderd, waarschijnlijk namen de Corona gedachten te veel ruimte in.

Image Gallery

View the embedded image gallery online at:
https://www.simonehoutman.nl/index.php/blogpost#sigProIdd4206a5478
dinsdag, 10 september 2019 17:24

Virtuoos! - 4 september 2019

Het is jaren geleden dat ik in Haarlem geweest ben. Het regende behoorlijk en dan is het geen pretje om in het centrum rond te lopen. Het Frans Hals museum is in Haarlem. Je begrijpt het al, we besloten naar het Frans Hals museum te gaan.

Geen idee dat het museum over twee locaties verdeeld was. We gingen eerst naar de locatie op de Grote Markt (HAL). Daar is deze zomer de expositie ‘Virtuoos!’ te zien. Ik verwachtte veel werk van Frans Hals te zien, maar kwam op de zomerexpositie terecht. De expositie laat levendig, los geschilderd werk zien, zoals Frans Hals schilderde. Het gaat niet om de details en of het mooi geschilderd is, maar om het beeld. Je ziet de verfstreken.


Het is een mooie afwisselende tentoonstelling met veel verschillende kunstenaars. Twee werken vielen mij op. Een olieverfschilderij van Kees Verwey ‘Atelierinterieur’ 1972. Ik hou van schilderijen met interieurs. Waarom? Er gebeurt veel met licht en er is veel te zien. Sommige gedeelten in het schilderij zijn redelijk gedetailleerd terwijl achterin het schilderij meer vlakken te zien zijn, zoals het licht dat de kamer binnen valt. De kleuren zijn wat somber, maar ik vind het een prachtig schilderij!

Het andere schilderij wat mij opviel is ‘Schrijvend meisje’, 1990 door Hans Bayens. De achtergrond is met veel terpentine opgezet en daarna is de vrouw met de boeken er in een keer op geschilderd. Als ik dit zie krijg ik gelijk zin om mijn kwasten te pakken.  Het is bijna schetsmatig geschilderd. Dus zoals de naam van de expositie ‘virtuoos!’ geschilderd.

De werken van o.a. Frans Hals en andere Haarlemse schilders kan je zien in de andere locatie ‘HOF’ op Groot Heiligland.
  

Vind jij het ook zo fijn om vroeg in de ochtend – ook weer niet te vroeg natuurlijk – een wandeling langs het strand te maken? Het liefst met de blote voeten door het water. Katwijk is nog steeds mijn favoriet. Meestal pak ik mijn telefoon en maakt foto’s en filmpjes. 

 

   

De volgende ochtend de ezel buitengezet en mijn pastels gepakt. Ik kijk een filmpje terug en weet wat er op het pastelvel moet komen.